Rulman Ticaret
  • Iletisim
  • Rulman Ticaret

RULMAN ÇEŞİTLERİ

 

TEK SIRALI RULMAN ( SINGLE ROW BEARINGS ) :
TEK SIRALI RULMAN ( SINGLE ROW BEARINGS )İçerisinde misketler bulunduran rulman tipidir.Bilyalı rulmanlar kategorisinde incelenebilir. Piyasada en çok bulunan çeşittir. Bakım gerektirmeyen bir yapıya sahiptir ve ağır yükleri taşımada kullanılabilir. Tek sıralı rulman ile taşınacak yükün kapasitesi, rulmanın çap genişliği ile doğru orantılıdır. Bu tip rulmanlar, piyasada 6000 serisi olarak tanınır.

 

 

 

 

ÇİFT SIRALI OYNAK MAKARALI RULMAN ( DOUBLE ROW SPHERICAL ROLLER BEARINGS ) :
TEK ÇİFT SIRALI OYNAK MAKARALI RULMAN ( DOUBLE ROW SPHERICAL ROLLER BEARINGS )Çift sıralı oynak makaralı rulmanlar, kullanımının zor şartlarda planlandığı rulman tipleridir. Düşük çalışma sıcaklığı ve yüksek devir performansı söz konusudur. Çift sıralı rulmanlar, bu özellikleri sayesinde uzun ömürlü olmayı başarabilen rulmanlardır. Ayrıca tasarımı, iki taraftan gelebilecek yükleri de karşılama kabiliyetine gore dizayn edilmiştir. Piyasada 1200 serisi olarak bilinir.

 

 

 

RULMAN YATAKLARI ( BEARING BALL UNITS ) :
RULMAN YATAKLARI ( BEARING BALL UNITS ) Bombeli yataklı rulmanlar, özellikle makine üreten firmalar tarafından kullanılır. Bu tür rulmanlar montajda kolaylık sağlayabildiği için, iş yükünün hafiflemesine ve zamandan kar edilmesine vesile olur. Rulman takıp-çıkarılmasının, bakımının zor oluğu yerlerde tercih edilir. Piyasada UC serisi ile başlayan tiplerdir.

 

 

 

SİLİNDİRİK MAKARALI RULMANLAR  ( CYLINDIRICAL ROLLER BEARINGS ) :
SİLİNDİRİK MAKARALI RULMANLAR  ( CYLINDIRICAL ROLLER BEARINGS Bu tür rulmanlar, Birbirinden ayrılması mümkün olan kafes ve göbeğe sahiptir. Kafesli olanı en çok tercih edilenidir. Tek sıralı- çift sıralı ve çok sıralı olarak bulunabilmesi mümkündür. Özellikle kafesindeki yapısı, düşük ses ve düşük sıcaklıkta çalışma olanağı sağlar. Daha zor kullanım şartlarına gore dizayn edilmiştir.
Piyasada NU-NJ ile başlayan tippler bu sınıftadır.

 

 

 

 

ÇİFT SIRALI SABİT RULMAN ( DOUBLE ROW BEARINGS ) :
ÇİFT SIRALI SABİT RULMAN ( DOUBLE ROW BEARINGS ) Çift sıralı sabit rulmanlar, her iki yönde de monte edilebilir. Genelde kullanma yerleri; combine taşıma yapılacak yerlerdir. Eksenel açıdan her iki taraftan da uyum sağlamaktadır. Genelde, kompresörlerde, elektrikli motorlarda ve alternatörlerde kullanılır. 2 adet dış bilezikten, 1 adet iç bilezikten oluşur. Piyasada 3200 serisi olarak bilinir.

 

 

 

 

 

BÜTE RULMAN (THRUST BALL BEARING ) :
BÜTE RULMAN (THRUST BALL BEARING ) Büte rulmanlar, birbirinden tamamen bağımsız parçalardan oluşur. İçerisinde bilyaları barındıran kafesi ve yatakları birbirinden bağımsızdır. Eksenel yüklerde uzman, radial yüklerde amatördür. Tek yönlü ve çift yönlü olabilir. Etrafında bulunan koltuk boşluklar, hizalamada sıkıntı yaşanmasını minimize etmeye yarar. Piyasada 51000 serisi  olarak bilinir.

 

 

 

 

 

İĞNELİ RULMANLAR  ( NEEDLE ROLLER BEARING ) :
İĞNELİ RULMANLAR  ( NEEDLE ROLLER BEARING )İğneli rulmanlar, eksenel ve radial yükler için idealdir. Ekonomik açıdan kullanımı yaygındır ve yer kaplamama özelliği rulmanı daha cazip hale getirir. Bilyalı rulmanların yük için tasarlanmış versiyonudur. Bu rulmanlar Devir açısından gayet güçlüdür ve dakikada 10.000 devire kadar çıkabilme özelliğine sahiptir. Piyasada HK ve NKI serisi olarak bilinir.

 

 

 

 

 

OYNAK MAKARALI RULMAN  ( SPHERICAL ROLLER BEARING ) :
OYNAK MAKARALI RULMAN  ( SPHERICAL ROLLER BEARING )Oynak makaralı rulmanların asıl amacı, şaft hizalaması esnasında yapılan hatayı en aza indirmek ve yükten dolayı kaynaklanabilecek eksenel kaymaları engellemektir. Rulman, iki tane birbirine simetrik küresel silindirden ve bilezik içinden dışına doğru gelen bir küresel oluğa sahiptir. Genelde haddehanelerde, endüstriyel makinalarda, titreşimli eleklerde kullanılır. Takılması ve sökülmesinde manşona ihtiyaç duyulur. Pİyasada 20000 serisi olarak bilinir.

 

...

Go to Top

Copyright (C) Rulman Ticaret İnşaat ve Sanayi Limited Şirketi. All Rights Reserved